50th Anniversary Summerschool Papendal Holland

vri, 08/18/2017 - 20:10

Van 7 tot en met 10 juli heeft voor de 50e keer het West Europese Zomerkamp onder leiding van Shihan Loek Hollander plaatsgevonden. De eerste keer was in 1968 in Ermelo en daarbij was ook Sosai Oyama die toen nog gewoon werd aangesproken met sensei, aanwezig.

Het West Europese zomerkamp was de eerste die een lange traditie van zomerkampen over gehele wereld in gang zette, vele landen en organisaties zouden het voorbeeld volgen. Dit zomerkamp is wereldwijd beroemd vanwege de enorme intensiviteit waarmee getraind wordt en de hardheid van de dangraad examens. Vele speciale trainingen zijn hier voor het eerst gegeven zoals de training in een opblaasbare tennishal die wordt opgestookt tot 60 graden Celsius maar ook de militaire boomstamtrainingen. Deze trainingen zijn inmiddels de hele wereld overgegaan.

Het concept Kyokushin zomerkamp van Shihan Hollander blijkt nog steeds van deze tijd. Dit jaar heeft de Nederlandse Kyokushin Karate Organisatie (NKKO) een speciaal programma gemaakt waarin Kyokushin vriendschappen uit het verleden en voor de toekomst centraal staan. Het thema: “Time to reunite” van de KWU hebben we daarom even geleend. Immers, vele dangraadhouders en beroemde karateleraren hebben hun bloed, zweet en tranen op Papendal vergoten en hier een dangraad behaald.

De NKKO had dit jaar een aantal guest insructors uitgenodigd om dit 50e kamp speciaal te maken. Shihan Piñero, Shihan Lezkano, Sensei Pablo Estensoro en Sensei Jonathan Tineo hebben fantastische lessen gegeven. Maar ook Kyokushin vrienden vanuit andere organisaties zoals Shihan Koen Scharrenberg, Koen Spitaels, Peter Voogd en Fernando Alonso en Jerôme de Timmerman zorgden ervoor dat dit kamp een goed kamp is geworden waarin velen elkaar weer hebben gevonden. Hoe fijn zou het zijn als we die samenwerking in de toekomst nog meer inhoud zouden geven, had Sosai Oyama het niet ooit zo bedoeld?

Totaal zijn er ongeveer 160 deelnemers aanwezig geweest uit meer dan 10 landen om deel te nemen aan een intensief trainingsprogramma waarin voor het eerste sinds meer dan tien jaar weer de hete lucht tent training door Shihan Loek Hollander zelf werd gegeven.

Een ander hoogtepunt was de aanwezigheid op zondagmorgen van de Nederlandse IFK (NKA) die met alle deelnemers van hun zomerkamp naar Papendal waren afgereisd om samen met ons te trainen. Sensei Darren Stringer was op hun kamp guest instructor en hij heeft samen met onze Spanjaarden de training verzorgd in een geweldige sfeer met ongeveer 250 karateka’s tezamen.

Het allermooiste moment tijdens dit kamp was tijdens de party op zaterdagavond. Slechts weinigen waren op de hoogte van wat er ging gebeuren. Alle aanwezige shihans waren in hun dogi aanwezig en stonden opgelijnd toen Shihan Antonio Piñero, chairman van de KWF, het woord nam. Hij richtte zich tot Shihan Loek Hollander en roemde hem voor zijn inzet voor het Kyokushin, een leven lang in het teken van de opdracht die onze Shihan Hollander van Sosai Oyama zelf mocht ontvangen: “Ga de wereld in en maak Kyokushin groot.” Namens de grote namen binnen de KWF reikte Shihan Piñero vervolgens de 10e dan uit aan Shihan Loek Hollander die zichtbaar verrast maar ook geroerd was. Een mooi moment dat velen in hun hart hebben gesloten.

Het 50e zomerkamp ligt inmiddels achter ons en is een van de mooiste die ik ooit heb meegemaakt (sinds 1983) en we kijken uit naar de toekomst waarin we de samenwerking en de vriendschappen die niet overgaan nog meer kunnen vieren om samen het Kyokushin groter maken ter nagedachtenis aan Sosai Oyama.

Het 51e zomerkamp zal gehouden worden van 12 t/m 15 juli 2018.

Ermelo  1968
Papendal 2017
Shihan Piñero reikt 10e dan uit aan Shihan Loek Hollander
Papendal 2017