Geschiedenis

woe, 04/21/2010 - 22:11

kyokushin Kyoku betekent het uiterste.
Dit betekent dat je het maximale uit elke situatie wil halen door door te zetten en je geheel te geven om zo tot het uiterste te gaan voor dat wat je wilt bereiken.
Shin betekent de waarheid.
Dit betekent dat je alleen met een ijzeren discipline en juiste mentaliteit dit kan bereiken. Je zal zonder marchanderen de realiteit tegemoet moeten treden, en wanneer je dit kunt opbrengen, sterkt dit je in je zelfvertrouwen.
Kai betekent samenwerken.
Dit staat voor het samenwerken met elkaar in de juiste verhouding en altijd met het nodige respect voor ieders standpunt. Respect is een essentieel punt in de relatie tot elk mens.

Mas OyamaSosei Oyama ontwikkelde de 100 Man Kumite (Hyaku Nin Kumite) als uiterste test voor zijn studenten. Dit is een uiterste test, omdat het 100 gevechten zijn, full contact gedurende 2 minuten per gevecht. Als je meer dan 5 seconden neer gaat, dan ben je gezakt voor de test ook al is het je laatste gevecht. Om het nog moeilijker te maken moet het merendeel van de gevechten middels een ippon beslist worden. Om te laten zien dat dit daadwerkelijk mogelijk was, vocht Oyama 3 aaneengesloten dagen met 100 tegenstanders. Op de 4e dag wilde hij doorgaan maar er waren geen tegenstanders meer. Op dit moment zijn er slechts 14 mensen die deze test volbracht hebben, waaronder de Nederlander Loek Hollander.

Na vele succestochten, waarbij hij zijn kunde demonstreerde, werden over de gehele wereld scholen geopend. Nu bestaan Kyokushinkai takken in 123 landen, onder andere in Nederland.

Kyokushinkai karate in Nederland
Kyokushinkai karate werd in 1961 in Nederland geïntroduceerd. Tweejaar later waren in Nederland ongeveer 15 dojo's waar Kyokushin-karate werd onderwezen. Momenteel zijn er 35 scholen aangesloten bij de Nederlandse Karate Kyokushin Kai onder leiding van Loek Hollander. Kyokushin-karate staat bekend als hel "sterkste karate" vanwege de methode in het wedstrijdgevechten, die is gebaseerd op "full contact".